Τεχνικός Αισθητικής τέχνης & Μακιγιάζ

Σχετικά με την ειδικότητα

Βασικό αντικείμενο του Τεχνικού Αισθητικής και Μακιγιάζ είναι η περιποίηση και ο καλλωπισμός του υγιούς ανθρώπινου δέρματος και των νυχιών, με τη βοήθεια φυσικών και τεχνητών μέσων, με στόχο την βελτίωση της εμφάνισης και την χαλάρωση και ευεξία του σώματος.

Ο Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής:
• παρέχει υπηρεσίες αισθητικής φροντίδας για το πρόσωπο ή/και το σώμα με φυσικά και τεχνητά μέσα,
• παρέχει υπηρεσίες μακιγιάζ προσώπου και σώματος,
• παρέχει υπηρεσίες περιποίησης, αποκατάστασης και καλλωπισμού νυχιών με φυσικά και τεχνητά μέσα, και
• είναι υπεύθυνος για την προώθηση καλλυντικών και μηχανημάτων καθώς και υπηρεσιών.

Στον εξοπλισμό και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο ειδικός εφαρμογών αισθητικής περιλαμβάνονται μηχανήματα ατμού, σύσφιγξης μυών, υπέρυθρων ακτινών, συσκευές και υλικά αποτρίχωσης, σάουνα, ενυδατικές κρέμες, αιθέρια έλαια, οξέα φρούτων, μάσκες σύσφιγξης και ομορφιάς, αμπούλες, βότανα, υλικά ψιμυθίωσης, λίμες, πένσες, υλικά για τεχνητά νύχια και άλλα. Στα πλαίσια της φροντίδας της εμφάνισης των πελατών τους, οι ειδικοί εφαρμογών αισθητικής έχουν την ευθύνη της διατήρησης της καθαριότητας και απολύμανσης του χώρου εργασίας του και των εργαλείων που χρησιμοποιούν.

Εργασιακό πεδίο – Αγορά εργασίας

Ο κλάδος των υπηρεσιών Αισθητικής και ευεξία είναι σχετικά νέος και ταυτόχρονα παρουσιάζει εκρηκτική ανάπτυξη. Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 1.580 νόμιμα «σαλόνια αισθητικής», όπου το 70% από αυτά απασχολεί μόνο τον ιδιοκτήτη καθώς στο υπόλοιπο 30% η μέση απασχόληση είναι 2 άτομα. Υπάρχουν 26 αλυσίδες πολυδύναμων κέντρων με 256 μονάδες, όπου το 50% από αυτά είναι εγκατεστημένα στην Αττική και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων σε αυτά είναι 7.700 άτομα. Στις επιχειρήσεις καλλυντικών απασχολούνται συνολικά 2.550 άτομα.

Παρατηρείται υψηλή ζήτηση αισθητικών από κέντρα ΣΠΑ που εδρεύουν σε ξενοδοχεία καθώς και αισθητικών με εξειδικευμένες γνώσεις ειδικότερα στο τομέα του μασάζ, του επαγγελματικού μακιγιάζ, του μόνιμου μακιγιάζ και της φροντίδας άκρων.

Υψηλή ζήτηση παρατηρείται επίσης και στο τομέα της επίδειξης καλλυντικών και μηχανημάτων από προμηθευτικές εταιρείες που διακινούν τα προϊόντα τους σε κέντρα υπηρεσιών αισθητικής, ομορφιάς και ευεξίας.
Για επιπλέον ενημέρωση μπορείτε να απευθυνθείτε στο παρακάτω link από όπου αντλήθηκαν και οι σχετικές πληροφορίες:
http://www.eoppep.gr/images/EP/EP118.pdf

Πρόγραμμα Σπουδών

prg-aisthitikis

Οι οδηγοί σπουδών και τα θέματα πιστοποίησης για τις νέες ειδικότητες που λειτουργούν στο ΙΕΚ Χίου δεν υπάρχουν ακόμα.
Στους επόμενου συνδέσμους θα βρείτε οδηγούς σπουδών και ερωτήσεις πιστοποίησης για τις αντίστοιχες ειδικότητες του παλαιού προγράμματος σπουδών σύμφωνα με το ΦΕΚ 1817_2014

Οδηγός Σπουδών

Δείτε το αρχείο ΘΕΜΑΤΑ_ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ_ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Θέματα Εξετάσεων Πιστοποίησης

Δείτε το αρχείο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ_ΣΠΟΥΔΩΝ_ΕΙΔΙΚΟΣ_ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ_ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ